Vad vi är gjorda av

- Vanligt förekommande ingredienser


Acetyl Tyrosine En sammansättning av aminosyror som i kombination med Vitex Agnus Castus Extract stimulerar melanocyterna att framställa melanin (ett ämne som gör huden brun).

Acrylates Copolymer
Ett bindemedel.

Acrylates Crosspolymer
Ett barriärstärkande och viskositetsreglerande medel.

Acrylates / Dimethicone Copolymer
En silikon som gör att makeupen får längre hållbarhet och ger en mjuk och slät finish.

Alaria Esculenta (Algae) Extract Se Algae och Algae Extract

Alaria Esculenta (Algae) Extrakt Se Algae and Algae Extrakt

Algae och Algae Extract
En kraftfull havsmineral och antioxidant med olika användningsområden inom hudvården. Alger lugnar och ger näring åt alla hudtyper. Den kan hjälpa till att öka hudfuktigheten och samtidigt motverka hudirritation, och på så sätt effektivt förbättrar hälsan på din hud. Forskning tyder på att vissa alger också kan skydda huden mot effekterna av UV-strålning. I mascara och ögonbrynsprodukter bibehåller de och skyddar ögonhåren och gör dem friskare, mjukare och mer formbara. Dessa extrakt skyddar också ögonfransarna så att de inte börjar klyva sig.

Aloe Barbadensis Leaf Extract (First Aid Plant)
Sammansättningen är framställd av aloeplantans blad. Det finns mer än 300 arter. Aloeplantan har använts medicinskt i mer än tre tusen år. Den används i kosmetika för sina mjukgörande egenskaper. Plantan har återfuktande och lugnande egenskaper. Här används en speciellt framtagen och renad aloe vera som är mindre sensibiliserande än en rå gel.

Alumin
Aluminiumoxid är den bundna ytan på titandioxid som används i LipDrink. Den bidrar till en hög solskyddsfaktor med brett spektrum. Den hindrar titandioxid från att klumpa sig och bidrar till en jämn spridning av ämnet i produkten. Ytan är viktig på titandioxid för att förhindra fototoxicitet och för att förvandla ämnet från ett pigment till en aktiv solskyddingrediens. Aluminiumoxid är en oorganisk förening som består av syre och aluminium. Den är allmänt erkänd för säker och effektiv användning i kosmetika och hygienprodukter. Dess säkerhet har utvärderats av FDA (den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten) och expertpanelen inom CIR (Cosmetic Ingredient Review). CIR genomför oberoende granskningar och utvärderingar av ingredienser som används i kosmetika och hygienartiklar och publicerar sina resultat i den fackgranskade vetenskapliga litteraturen. Aluminiumoxid är också med på BDIH:s positiva lista över ingredienser. BDIH är den tyska organisation som var först med att arbeta fram ett system för standardisering och certifiering av kosmetika och hygienprodukter, med naturliga råvaror och ekologisk hänsyn som utgångspunkt. Den positiva listan upprättades efter intensiv forskning och endast produkter med ingredienser som ingår i denna förteckning kan få BDIH-certifiering.

Aluminum Hydroxide
Aluminiumhydroxid är den bundna ytan på titandioxid som används i Glow Time. Den bidrar till en hög solskyddsfaktor med brett spektrum. Den hindrar titandioxid från att klumpa sig och bidrar till en jämn spridning av ämnet i produkten. Ytan är viktig på titandioxid för att förhindra fototoxicitet och för att förvandla ämnet från ett pigment till en aktiv solskyddingrediens. Aluminiumhydroxid är allmänt erkänd som säker och effektiv. Enligt cosmetics.org, en informativ webbplats med saklig, vetenskaplig information om kosmetiska ingredienser, sponsrad av "Personal Care Products Council" är aluminiumhydroxid en stabil form av aluminium. Det förekommer i naturen som mineralet gibbsit. Det används i många typer av kosmetika och hygienprodukter, inklusive ansiktsmakeup, ögonmakeup, läppstift, rengöringsprodukter, mjukgörare, hårbalsam, andra hudvårdsprodukter och solprodukter. FDA (den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten) har granskat säkerheten och effekten av aluminiumhydroxid för användning i receptfria läkemedel. FDA tillåter också att aluminiumhydroxid används som en indirekt livsmedelstillsats. Till exempel i livsmedelsförpackningar. Aluminiumhydroxid är med på BDIH:s positiva lista över ingredienser. BDIH är den tyska organisation som var först med att arbeta fram ett system för standardisering och certifiering av kosmetika och hygienprodukter, med naturliga råvaror och ekologisk hänsyn som utgångspunkt. Den positiva listan upprättades efter intensiv forskning och endast produkter med ingredienser som ingår i denna förteckning kan få BDIH-certifiering.

Anthemis Nobilis (Chamomile)** Flower Extract**
Studier har visat att det minskar torrhet, klåda, rodnad och känslighet i irriterad hud. Extraktet erhålls från blomkorgarna.

Anthemis Nobilis (Chamomile) Flower Oil
Denna olja görs av blommor från växten Anthemis nobilis, även känd som romersk kamomill eller engelsk kamomill. Detta är en av de växter som används för att göra kamomillte. Oljan är ett doftande hudbalsam som lugnar huden och dämpar hudirritation.

Ascorbyl Glucoside
En stabil form av C-vitamin med lång livslängd. Livar upp huden och fungerar som en antioxidant.

Ascorbyl Palmitate
Ett salt av askorbinsyra som används som konserveringsmedel och antioxidant.

Avena Sativa (Oat) Kernal Extract
Ett certifierat ekologiskt extrakt av havre. En enastående ingrediens som är skyddande, lugnande och ickeirriterande.

Beeswax
Ett naturligt ämne som erhålls från vaxkaka. Kan vara gult eller vitt. Det har kraftfulla antimikrobiella egenskaper.

Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2
En blandning av ekologiska växtoljor.

Bisabolol
En gummikåda av myrratyp som erhålls från afrikanska träd. Den minskar känslighet. Den är också lugnande och har kärlsammandragande egenskaper. Används också för sina konserverande egenskaper.

Borago Officinalis (Borage) Seed Oil
En ört med mjukgörande egenskaper. Rik på ett terapeutiskt fett som kallas gamma-linolensyra (GLA), en omega-6-fettsyra. En mild och lugnande olja.

Boron Nitride
Sammansatt av platta, sexkantiga, plattliknande kristaller som fritt kan glida över varandra. På grund av denna sammansättning tillsätts detta vita pulver till kosmetika för att skapa ett silkeslent glid vid appliceringen. Ger utmärkt fästförmåga och mjukgörande egenskaper.

Butyrospermum Parkii (Shea Butter)
Ett naturligt fett från frukten av sheanötsträdet.

Calcium Sulfate
Ett fint luktfritt, smaklöst mineralpulver som används som färgningsmedel och uppstramande ingrediens.

Calendula Officinalis (Marigold) Flower Oil
Har lugnande och antiseptiska egenskaper samt motverkar klåda. Effektivt för fet och/eller känslig hud samt för akne. Extraktet erhålls från ringblommor.

Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract
Nyligen upptäcktes att detta extrakt har många närande och hälsosamma egenskaper. Det har 20 gånger så stor antioxiderande effekt som vitamin E och ökar effekten av solskyddsmedel. Hög andel etylxantiner, som amerikanska National Cancer Institute anser förebygga hudcancer. Grönt te hjälper också till att förhindra irritation i huden.

Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Oil
Olja som utvinns från bladen på Camellia Sinensis-teplantan, allmänt erkänd som en kraftfull ingrediens mot ålderseffekter. Den är en högeffektiv antioxidant med dämpande egenskaper. Enligt ny forskning kan föreningen epigallokatekin-3-gallat (EGKG) som finns i grönt te även skydda huden mot UV-skador och förhindra nedbrytningen av kollagen.

Camellia Sinensis (White Tea) Leaf Extract
Har koncentrerade antioxiderande egenskaper.

Cananga Odorata (Ylang Ylang) Flower Extract
Infusion av den eteriska oljan Ylang Ylang. Extraktet balanserar hudens talg.

Caprylic/Capric Triglyceride
En oljig blandning, utvunnen av kokosnötolja. Används i stor utsträckning som ett medel för pigmentspridning i produkten.

Caramel
Ett naturligt färgämne som utvinns genom uppvärmning av ätbara sockarter och som ger en brun färg och en härlig, naturlig doft.

Carmine
Karminpigment som utvinns från torkade koschenillsköldlushonor. Används som färgämne i livsmedel och kosmetika. Färgningen har ingen känd toxicitet.

Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil
En växtolja som återfuktar huden och ger den ett mjukt och smidigt utseende.

Cellulose
Den primära fiberkomponenten i växter. Den används som ett förtjockningsmedel i kosmetika och för att binda samman andra ingredienser.

Cetearyl Candelillate
En ester från växten kandelilla. En mjukgörare som skyddar huden och som hjälper den att bevara sin fuktighet.

Cetearyl Ethylhexanoate

Fungerar som ett smörjämne på huden, vilket ger den ett mjukt, smidigt utseende. Ökar vattenavvisande egenskaper hos produkter och gör det lättare att stryka ut krämbaserade blandningar jämnt.

Cetyl Acetate
Ett uppmjukande medel som används för att göra huden mjuk och smidig.

Cetyl Alcohol
En fast fettalkohol som används som ett mjukgörande medel och emulgeringsmedel. Den fungerar också som förtjockningsmedel och bärare för andra ingredienser.

Cetyl Stearate
Naturligt uppmjukande. Ingrediensen har ett vegetabiliskt ursprung.

Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract
Lugnande och mjukgörande extrakt från kamomillblomman.

Chlorella vulgaris / Lupinus Albus Protein Ferment
Ett extrakt av alger som används som hudbalsam. Den bidrar till att stimulera produktionen av kollagen samt hålla huden i form.

Chondrus Crispus (Carrageenan) Extract
Ett sjögräsextrakt med dämpande egenskaper som dessutom tillför huden näring och återfuktar den.

Chromium Oxide Greens
Oxider av krom förekommer i jordskorpan. Används som färgämne.

Cirtus Grandis (Grapefruit) Peel Extract, Citrus Grandis (Grapefruit) Peel Oil and Citrus Grandis (Grapefruit) Seed Extract
Används för sina antibakteriella egenskaper och naturligt konserveringsmedel.

Citric Acid
Extrakt som utvinns från citrusfrukter och används för att reglera surhetsgraden och pH-värdet i produkter så att de inte blir för alkaliska.

Citrus Aurantium Amara (Bitter Orange) Fruit Extract
I koncentrerad form i kombination med natriumaskorbat hjälper det till att ge huden en jämnare ton och öka lystern. Det är också en kraftfull antioxidant som vårdar huden och ger en angenäm citrusdoft.

Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Wax
Ett hudvårdande medel som också används som bindemedel och emulsionsstabilisator.

Citrus Medica Limonum (Lemon) Peel Oil
En olja som utvinns från färskt citronskal, både det yttre och inre skiktet. Används för smaksättning och har dessutom rengörande och slemhinneavsvällande egenskaper. Den är uppfriskande och renande för huden och är naturligt stämningshöjande.

Citrus Paradisi (Grapefruit) Fruit Extract
I koncentrerad form i kombination med natriumaskorbat hjälper detta extrakt till att ge huden en jämnare ton och öka lystern. Det är också en kraftfull antioxidant som motverkar hudirritation och hjälper till att motverka fet hud.

Citrus Tangerina (Tangerine) Extract
Ett naturligt extrakt från skalen av mogna mandariner, används för att lugna och ge näring åt huden.

Cocamidopropyl Hydroxysultaine
En antistatisk ingrediens i hår- och hudvårdsprodukter.

Coco-Caprylate/Caprate
En blandning av estrar från kokosnötalkohol med kaprylsyra och kaprinsyra. Används som ett uppmjukande medel och emulgeringsmedel. Används som hudkonditionerande ingrediens.

Cocoglycerides
Uppmjukande ämne från kokosnötolja som ger huden ett mjukt, slätt utseende.

Coconut Alkanes
En växtutvunnen silikon från kokosolja som ger en mjuk känsla och gör det lättare att stryka ut slutprodukten.

Coconut Alkanes (and) Polysilicone 11
En vegetabiliskt utvunnen silikonelastomer. Den ger ett matt, mjukt utseende och silkeslen känsla. Den hjälper också till att absorbera överskottstalg.

Cocos Nucifera (Coconut) Oil
Naturligt mjukgörande och fuktighetsbevarande egenskaper.

Coffea Arabica (Coffee) Seed Extract
Ett extrakt från frön och blad från kaffeplantan Coffea Arabica som innehåller kraftfulla antioxidanter och fungerar som ett hudbalsam.

Commiphora Myrrha (Myrrh) Extract Läkande och lindrande egenskaper.

Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax
Utsöndras av bladen på ett brasilianskt träd för att bevara dess fuktighet. De infödda kallar det ”livets träd” på grund av allt de kan utvinna från trädet.

Copper Gluconate
En enzymatisk bioaktivator som används i Tantasia för att bidra till en jämnare färg.

Corallina Officinalis Extract
Sjögräsextraktet kommer från några av världens rikaste havsbottnar. Återger huden de mineraler den behöver.

Crithmum Maritimum Extract
Ett växtextrakt som återställer och mjukar upp huden.

Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract
Ett hudkonditionerande extrakt som återfuktar huden och fungerar som en kraftfull antioxidant. Den har också en lindrande och lugnande effekt på huden.

Cucurbita Pepo (Pumpkin) Seed Oil
Olja som utvinns från pumpafrön. Fungerar som hudbalsam och antioxidant.

Cyclomethicone
Utvinns från kiseldioxid. Används som mjukgörare och för förbättrade glidegenskaper hos slutprodukten. (Se Dimethicone.)

Cyclopentasiloxane
Mjukgörande silikon.

Daucus Carota Sativa (Carrot) Seed Oil
Olja som utvinns från morötter och som är en kraftfull antioxidant och ger näring åt huden.

Decyl Glucoside
Hjälper till att lugna irriterad hud.

Diethylhexyl Adipate
En ester av dietylhexyl-alkohol och adipinsyra (finns i betsaft). Ett smörjämne som ger huden ett mjukt och slätt utseende.

Dihydroxyacetone (Tantasia)
Föreningen är även känd som DHA och påverkar de översta hudcellerna i överhuden så att den mörknar. Den DHA som används i Tantasia är bunden till en naturlig vegetabilisk aminosyreförening och har unika buffertegenskaper som gör det möjligt att använda mycket mindre DHA än i de flesta andra brun-utan-sol-produkter.

Dimethicone
Framställd av sand (kiseldioxid) som är en kombination av mineraler men till stor del består av kvarts. Denna toppmoderna ingrediens ersätter behovet av oljor och utgör ytan på mikroniserade titandioxid. Dimetikon förbättrar fördelningen, kladdar inte och ger en otrolig mjukhet och krämighet åt slutprodukten. Den ökar också täckförmågan utan att göra den tyngre. Och den är icke-komedogen och mycket vattenavvisande. Den ger mikroniserad titandioxid den bästa ljusbrytningsförmågan av alla titanföreningar. Denna enastående ingrediens är en av de drivande krafterna bakom den kreativa utvecklingen av färgkosmetika. I en medicinsk artikel med rubriken "Effektiva ingredienser i solskyddsmedel och hudirritation hos patienter med rosacea" beskrivs hur Dr Nichols med kollegor upptäckte att tillsats av kiselbaserade skyddsmedel (dimetikon och cyklometikon) i solskyddsmedel kraftigt reducerade den ansiktsirritation som rosacea-drabbade upplevde av dessa produkter. Anledningen till att läkarna utförde denna studie var att deras medicinska erfarenhet hade visat att patienter med rosacea var särskilt känsliga för irritation orsakad av ingredienser i solskyddsmedel. Resultaten av studien visar att dimetikon och cyklometikon utöver sina skyddande egenskaper också har utmärkta återfuktande egenskaper. Dimethicone/PEG-10/15 Crosspolymer: En silikon med mjukgörande och hudkonditionerande egenskaper. Dimethicone/Polyglycerin-3 Crosspolymer (komplett i Touch Highlighter): En silikon med hudkonditionerande egenskaper. Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer: En silikonelastomer som ger en mjuk, sammetslen känsla och hjälper till att minimera uppkomsten av porer och fina linjer. Den hjälper också till att absorbera överflödet av ansiktets egna talg.

Elaeis Guineensis (Palm) Oil
Naturligt mjukgörande och fuktighetsbevarande egenskaper.

Ethyl Macadamiate
En ester från macadamiaolja, som används som mjukgörare.

Ethylhexyl Olivate
En ester av etylhexylalkohol och de fettsyror som utvinns från olivolja. Återfuktar huden och gör den len.

Ethylhexyl Palmitate
En mjukgörare gjord av palmolja.

Ethylhexyl Stearate
En mjukgörare utvunnen ur vegetabiliska oljor.

Euphorbia Cerifera (Candelilla) Wax
Ett växtbaserat vax som utvinns ur olika törelväxter. Används i kräm för att ge konsistens och stadga.

Geranium Maculatum Oil
Ett certifierat ekologiskt extrakt från roten av nävan, vilket ger ett antibakteriellt och antiseptiskt skydd samt dämpande verkan på huden.

Glycerin
Utvinns från vegetabilisk olja.

Glyceryl Caprylate
Mjukgörare och emulgeringsmedel framställt av vegetabiliskt glycerin.

Glyceryl Polymethacrylate
En ester av glycerin som används som förtjockningsmedel.

Glyceryl Stearate
Utvinns från glycerin. Används som emulgeringsmedel och fuktbevarande medel.

Glycine Soja (Soybean) Oil
Naturligt fuktighetsbevarande medel med antioxidantiska egenskaper.

Glycol Stearate
Kommer från vegetabiliskt glycerin och används som ett fuktighetsbevarande medel.

Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract
Lakritsextrakt är ett effektivt, naturligt blekmedel som nu används i stor utsträckning. Det har också dämpande och antiallergiska egenskaper.

Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Extract
Ett naturligt sammandragande medel som avdunstar snabbt.

Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil
Erhålls vid malning av frön från stora solrosor. Innehåller stora mängder av E-vitamin.

Hyaluronic Acid
Ett fuktbindande ämne.

Hydrated Silica
Framställs av sand. Kan ta upp sju gånger sin molekylvikt och är därför utmärkt för att absorbera talg.

Hydrogenated Castor Oil
Pressad ur bönor från ricinplantan. Lugnande för huden. I kombination med ricinfröolja, bivax och karnaubavax utgör den ett naturligt alternativ till de petroleumbaserade ingredienser som används i vanlig kosmetika.

Hydrogenated Cottonseed Oil
Pressad ur frön från bomullsplantan. Ett hudbalsam som är barriärstärkande.

Hydrogenated Jojoba Oil
Olja som utvinns ur bönliknande frön från ökenbusken Simmondsia chinensis. Den har använts i många år av mexikanska och amerikanska indianer för hår- och hudvård. Hydrering kallas processen att tillsätta vätgas under högt tryck för att göra flytande oljor fasta. Det är denna process som används vid tillverkning av margarin och matfett.

Hydrolyzed Algae Extract
Ett oljefritt balsam som motverkar statisk elektricitet och hjälper till att reparera makeup-borstar av naturligt hår. Hydrolys betyder delvis omvandlat till vatten.

Hydrolyzed Jojoba Esters
Ett hudbalsam och mjukgörande medel.

Hydrolyzed Soy Protein
Rengör, skyddar och stärker.

Hydrolyzed Wheat Protein
Ett balsam som fungerar som naturligt fixermedel i mascara och ögonbrynsprodukter och som formar lockar.

Hydroxyethylcellulose

Ett cellulosagummi.

Iron Oxides
Järnoxid är järn i kombination med syre och kan hittas i naturen eller produceras syntetiskt. Den varierar i färg från rött till brunt, svart till orange eller gult beroende på andelen vatten och renheten.

Isododecane
Arom utvunnen från anis, smörsyror, citronolja och limeolja. Används som mjukgörare och naturligt lösningsmedel.

Isopropyl Jojobate
Utvinns från naturlig jojobaolja och används för sina lugnande och återfuktande hudvårdsegenskaper. En bindning av två jojoba-estrar avsedda att öka de fuktbevarande egenskaperna. Jojoba är den olja som mest liknar hudens egna talg.

Isopropyl Lanolate
Ett balsam och mjukgörande medel som ger bättre glid åt läppfärger. Tillverkas av lanolin som kommer från fårull.

Isostearyl Neopentanoate
En mjukgörande ingrediens.

Jojoba Esters
Av olja som utvinns ur bönliknande frön från ökenbusken Simmondsia chinensis. Den har använts i många år av mexikanska och amerikanska indianer för hår- och hudvård. Det är den olja som mest liknar hudens naturliga talg. Den ger ett visst skydd mot UV-strålar. En ester är en molekyl av en fettsyra och en fettalkohol.

Kaolin
Även känd som ”China Clay”. Har en bra täckförmåga och absorberar överflödig talg från huden.

Laminaria Ochroleuca Extract
Ett extrakt från en art av brunalger med återfuktande, dämpande och antioxiderande egenskaper. Hjälper till att reparera UV-skador på huden.

Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Water
Utvinns från ett certifierat ekologiskt lavendelextrakt och lugnar, lindrar samt skyddar huden.

Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil
En lugnande olja, utvunnen från certifierad ekologisk lavendel.

Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil
Pressad ur frön från ängskrasse.

Lonicera Caprifolium (Honeysuckle) Flower Extract (and) Lonicera Japonica (Honeysuckle) Flower Extract
En kraftfull antioxidant med tydligt rengörande egenskaper och en underbar doft.

Lotus Corniculatus (Lotus Flower) Extract
Ett extrakt från lotusblomman som återfuktar huden och har lugnande egenskaper som hjälper till skydda huden.

Macadamia Integrifolia Seed Oil
En mjukgörande olja som utvinns ur fröet från ett litet vintergrönt träd. Det har sitt ursprung i kustregnskogarna i centrala östra Australien (New South Wales och Queensland) och odlas kommersiellt på Hawaii och i Frankrike. Makadamianötolja liknar talg, den olja som den mänskliga huden producerar naturligt som skydd. Den innehåller magnesium och tiamin, absorberas väl av huden och är mycket mjukgörande och lugnande.

Macrocystis Pyrifera (Kelp) Extract
Bibehåller oljebalansen.

Magnesium Ascorbyl Phosphate
C-vitamin. Ett stabilt derivat av askorbinsyra. Har visat sig hämma melaninbildning. Har en skyddande effekt mot hudskador orsakade av UVB-strålning. En lugnande antioxidant som kan användas efter exfoliering, eftersom den ofta har ett mindre surt pH än vattenbaserad C-vitamin.

Maltodextrin
Bindemedel som kan utvinnas från ris, majs eller potatis. Här kommer det maltodextrin som används från potatis.

Malus Domestica Fruit Cell Culture Extract
Ett äppelstamcellsextrakt som hjälper till att föryngra utseendet på huden, vilket ger huden ett mer ungdomligt och strålande utseende.

Manganese Violet
En mineral som ger färg.

Mangifera Indica (Mango) Seed Oil
Olja som utvinns ur frukten från ett tropiskt vintergrönt träd.

Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Extract
Naturligt antiseptiskt extrakt.

Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Extract
Ett smakämne.

Mica
Förekommer i naturen i kristalliserade, genomskinliga, elastiska lager som går lätt att separera. De varierar i färg från ljustgrönt, brunt eller svart till färglöst. I dag framställs glimmer (mica) i laboratoriemiljö för att se till att det inte innehåller några tungmetaller. Kan vara blankt eller matt. Vi använder glimmer för en mängd olika syften, inklusive dess glidegenskaper, mattande egenskaper och skimmer.

Montmorillonite
En mycket mjuk, skiktuppbyggd mineral. Den bildas normalt i mikroskopiska kristaller som en lera. Används som förtjockningsmedel och emulgeringsmedel och för att blockera färgämnen i makeup. Över 200 kulturer har använt denna lera för medicinska ändamål, inklusive de gamla egyptierna, esséerna, de föraztekiska amargosierna och andra infödda i Mexiko, Sydamerika och Nordamerika.

Moringa Oil/Hydrogenated Moringa Oil Esters
Moringasmör framställs av moringaolja.

Moringa Pterygosperma (Moringa) Seed Oil
Olja som utvinns ur fröna från det tropiska moringaträdet. Fungerar som hudbalsam och kraftfull antioxidant. Lugnar huden med sina dämpande egenskaper.

Myristyl Lactate
En ester av mjölksyra som fungerar som uppmjukande medel och hudbalsam och som ger huden en jämn, silkeslen känsla.

Octyldodecanol
Ett emulgeringsmedel och mjukgörande ingrediens.

Octyldodecyl Neopentanoate
Oljefri mjukgörare och hudbalsam som används i stor utsträckning i hudvårdsprodukter och ofta i solskyddsmedel eftersom den har fördelen att även öka solskyddsfaktorn i en produkt.

Octyldodecyl Oleate
En ester av oktyldodekanol och oljesyra som återfuktar och konditionerar huden.

Olea Europaea (Olive) Leaf Extract
En antioxidant och ett naturligt konserveringsmedel.

Olea Europaea (Olive) Leaf Extract, Fruit Oil
Utvinns från oliver, olivfruktolja och olivbladsextrakt och är en kraftfull antioxidant samt återfuktar huden. Olivolja är också ett antimikrobiellt och antiirriterande medel.

Oleic Acid
Erhålls normalt från olika animaliska och vegetabiliska fetter och oljor. Här utvinns oljesyran från växter.

Oryza Sativa (Rice) Starch
Tillverkad av fint pulveriserade risgryn. Det är ett lenande medel (lindrande) och en mjukgörare som bildar en lugnande, skyddande hinna när den stryks på.

Palmitoyl Oligopeptide
Den naturliga tripeptiden Gly-His-Lys. Denna tripeptid har den biologiska egenskapen att stimulera.
Neosyntesen av kollagen och Glykosaminoglykaner. I en över 30 dagar lång klinisk studie rapporterade försökspersonerna att återfuktningen och volymen på läpparna hade ökat samtidigt som läppsprickorna hade minskat.

Palmitoyl Tripeptide-1
En peptid i framkant som verkar antiåldrande genom att hjälpa till att stimulera tillväxten av kollagen. Resultatet blir en klar hud med lyster och jämn hudton.

Panthenol
B-vitamin-komplexfaktor. Används för att konditionera håret. Bra för mänskliga vävnader.

Pectin
Ett ämne som finns i citrusfrukter och äpplen och används som bindemedel och emulgeringsmedel.

PEG-10 Dimethicone
En silikon som ger en mjuk känsla och gör det lättare att stryka ut slutprodukten.

PEG-100 Stearat
Ett emulgeringsmedel.
PEG-Crosspolymer En PEG-förening som är tvärbunden till fettestrar och hjälper till att stabilisera produktens gelliknande konsistens.

Persea Gratissima (Avocado) Oil
Mycket rik på fett, A-vitamin och C-vitamin.

Phenoxyethanol
Ett konserveringsmedel.

Phospholipids
Ett komplext fett ämne som finns i levande celler. Det binder vatten och håller det på plats.

Pinus Strobus (Pine) Bark Extract
85–95 procent proantocyanidiner och flavonoider utvunna från fransk terpentintall (Pinus pinaster). Det eliminerar effektivt fria radikaler och är ett konserveringsmedel. Dess antioxidantegenskaper är 50 gånger större än för E-vitamin och 20 gånger större än för C-vitamin. Dess molekylstruktur är mycket mindre än den för E- och C-vitamin och därför tränger det lättare genom överhuden till läderhuden. Det är vattenlösligt och framför allt är det säkert. Det finns ett antal kliniska rapporter som visar att extraktet eliminerar fria radikaler och skyddar mot UVB-skador.

Plankton Extract (Algae Extract 1, an Omega 3 acid)
Ett högteknologiskt extrakt av havsmineraler som har bevisats ge näring åt huden. Det ökar förmågan att behålla fuktigheten hos alla hudtyper, men är särskilt gynnsamt för torr och mogen hy. Ett dokumenterat medel som lugnar känslig hud. Förutom att det verkar lugnande, uppmuntrar det också återuppbyggnaden av hudens hydrolipidfilm. Detta ökar effektivt skyddet mot fuktförlust, så att känslig hud inte bara skyddas, utan faktiskt förbättras.

Polybutene
Används som bindemedel, bidrar till fast produktkonsistens.

Polyethylene
En polymer av etylen. Låg fuktabsorption och goda isolerande egenskaper.

Polygonum Fagopyrum (Buckwheat) Seed Extract
Erhålls av frön från Polygonum fagopyrum (bovete). Det är effektivt för att minska svullnader runt ögonen.

Polymethylsilsesquioxane
En polymer som ger en jämn och silkeslen känsla.

PPG-3 Myristyl Ether
Mjukgörare som ger en mjuk, sammetslen konsistens.

Propylene Carbonate
Ett lösningsmedel.

Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Seed Extract
Ingår i en patentskyddad sammansättning med vanilj-/fruktextrakt för att bilda ett unikt förbättrat, helt naturligt konserveringsmedel.

Punica Granatum (Pomegranate) Extract
En kraftfull naturlig antioxidant som innehåller ellagsyra som skyddar hudceller från de åldrande effekterna av fria radikaler. Den ökar också effekten av solskyddsmedel och fungerar som ett naturligt konserveringsmedel.

PVP
Harts som liknar albumin. Ger slutprodukten en mjuk konsistens och får den att sitta kvar.

Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract
Ett extrakt från frukt, blad, skaft, rot eller blomma av äppelträd. Fungerar som en antioxidant och ett hudbalsam.

Raphanus Sativus (Radish) Root Extract
Ett certifierat, ekologiskt naturligt konserveringsmedel med välgörande antioxidanter.

Red 21 (CI 45380) (aka 223)
Ett bromsalt. Används i Forever Pink Lip och Cheek Stain och aktiveras av läpparnas naturliga pH (syrabalans) för att skapa en unik nyans av rosa som varierar med varje användares personliga kroppskemi.

Red 30 Lake
Naturligt färgämne av indigo bundet till kalcium.

Red 6 Lake (CI 15850)(Aka201)
Träharts bundet till kalcium

Red 7 Lake
Träharts bundet till kalcium.

Ricinus Communis (Castor) Seed Oil
Pressad ur bönor från ricinplantan. Lugnande för huden.

Rosa Damascena Flower Extract
Olja framställd av rosenblad med antirriterande egenskaper, mjukar upp huden och har en ljuvlig rosdoft.

Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract
Utvinns från den blommande vintergrönan. Innehåller antioxidanter och har lugnande egenskaper.

Royal Jelly
Ett ämne som produceras av bin, rik på näringsämnen, med antioxidanter och egenskaper som gynnar bildandet av kollagen.

Rubus Fruticosus (Blackberry) Fruit Extract
Ett extrakt av frukten från Rubus Fruticosus (björnbär) som innehåller kraftfulla antioxidanter och har en härlig bärig doft och smak.

Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil
Olja från hallonfrön. Ett hudbalsam med kraftfulla antioxiderande och antibakteriella egenskaper.

Saccharum Officinarum (Sugar Cane) Extract
En naturlig peptid från sockerrörsextrakt som reducerar talgproduktionens överskott utan att torka ut huden och hämma tillväxten av mikroorganismer.

Salix Alba (Willow) Bark Extract
Enastående lugnande och antibakteriella egenskaper. En av få ingredienser som finns i naturen och även är ett receptfritt läkemedel. En naturlig källa till salicin och betahydroxisyror och är särskilt användbart för aknedrabbad hud.

Sambucus Nigra (Elder Flower) Extract
Från den äldre blommande växten, rik på C-vitamin, lugnar och konditionerar huden.
**SD Alcohol 39-C******
Ett antibakteriellt och antiseptiskt medel som avdunstar snabbt. Tillverkas genom jäsning av stärkelse, socker och andra kolhydrater.

Silica
Ett absorberingsmedel och förtjockningsmedel.

Silicone Powder
Används för konsistens.

Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Olja som utvinns ur bönliknande frön från ökenbusken Simmondsia chinensis. Den har använts i många år av mexikanska och amerikanska indianer för hår- och hudvård. Det är den olja som mest liknar hudens naturliga talg. Den ger ett visst skydd mot UV-strålar.

Sodium Ascorbate
En vattenlöslig, stabil form av C-vitamin, som tillsammans med en koncentrerad form av fruktextrakt från grapefrukt och pomerans hjälper till att ge en jämnare hudton, göra huden klarare och fungerar även som antioxidant.

Sodium Chloride
Mer känd som vanligt bordssalt, används som bindemedel.

Sodium Hyaluronate
En hyaluronsyra som drar till sig fukt och därigenom förbättrar utseendet på torr eller skadad hud och hjälper till att släta ut rynkor.

Sodium Lauroyl Oat Amino Acids
En mild, icke-irriterande rengörare. Certifierat ekologisk.

Sodium PCA
En essentiell aminosyra och fuktighetsgivare. Tränger in i hudområden dit hudens egen natrium-PCA inte når.

Sorbitan Isostearate
Ett fuktbevarande medel som ger huden en sammetslen känsla.

Squalane
Ett naturligt fuktgivande medel.

Stearic Acid
Utvinns från smörsyror, kaskarillbark och andra oljor. Används som mjukgörare.

Stearoxymethicone/Dimethicone Copolymer
En silikongel som lämnar en silkeslen mjuk känsla och ett mjukt utseende. Hjälper slutprodukten att sitta på länge och ger en lätt, smidig känsla.

Sucrose (Turbinado Sugar)
Organiska bruna sockerkristaller som ger en skonsam exfoliering.

Superoxide Dismutase
Ett kopparhaltigt enzym som sönderdelar fria radikaler.

Synthetic Wax
Ett tillverkat vax som stärker texturen i läppstift och gör så att de inte blir spröda.

Syringa Vulgaris (Lilac) Extract
Används för doftsättning.

Tetrahexyldecyl Ascorbate
En ester av C-vitamin med antioxiderande egenskaper som har visat sig minska akneutslag. Det stimulerar kollagenproduktionen och hjälper till att reparera UV-skador. Skonsam och ickeirriterande.

Theobroma Cacao (Cocoa) Extract
Utvinns ur kärnorna från mogna frön från kakaoträdet Theobroma. Används som smaksättare.

Titanium Dioxide
Erhålls från titan, som utvinns ur mineraler såsom rutil och ilmenit. Har den bästa täckförmågan och de bästa färgningsegenskaperna av alla typer av vitt pigment. Anges av den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (FDA) som en av de mest effektiva aktiva ingredienserna för solskydd.

Tocopherol
E-vitamin. En antioxidant i ropet och ett naturligt konserveringsmedel med många kända välgörande egenskaper för huden. Här används naturligt E-vitamin, eftersom det sällan uppstår allergiska reaktioner.

Tribehenin
En ester av glycerin och behensyra, en fettsyra som finns i fröfetter. Används som ett täckmedel, mjukgörare och smörjmedel.

Triisostearyl Citrate
En gel som utvinns från citronsyra som ger textur och glid. Här används det som ett naturliga alternativ till petroleumbaserade ingredienser som traditionellt används i andra läppstift och läppbalsam.

Trimethylsiloxysilicate
Görs av silikon, och ger glid för jämn fördelning samt konditionerar och skyddar huden genom att hjälpa till att bibehålla fukten.

Triticum Vulgare (Wheat) Starch
En bindning av vetestärkelse, en produkt av spannmål som används för sina mjukgörande och lugnande egenskaper.

Ubiquinone (Coenzyme Q10)
Ett naturligt förekommande metaboliskt enzym som finns i varje levande cell i kroppen. Om det används dagligen bidrar CoQ10 till att förebygga åldrandeprocessen. Det stimulerar den livsenergi som krävs för att hudceller ska läka, bygga upp sitt skydd och föryngra sig. Bibehåller tydligt hudens vävnad. Ökar omsättningen av överhuden och cellförnyelsen. Fungerar som en kraftfull antioxidant.

Ultramarines
Framställs vid pulvrisering av mineralet lapis lazuli. En livlig blå nyans.

Vaccinium Angustifolium (Blueberry) Fruit Extract
Ett extrakt av blåbärsbuskens frukt. Fungerar som hudbalsam och kraftfull antioxidant.

Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Fruit Extract
En naturlig antioxidant som ger en fräsch naturlig smak och dessutom håller andra oljor fräscha.

Vanilla Tahitensis Fruit Extract
Ingår i vissa produkter i en patentskyddad sammansättning med mandelextrakt för att bilda ett unikt förbättrat, helt naturligt konserveringsmedel. I andra produkter ger det en utsökt smak.

Vegetable Oil
En vegetabiliskt utvunnen olja och ett hudbalsam som hjälper till att bromsa fuktförlust från huden genom att bilda en skyddsbarriär på hudens yta.

Vitex Agnus Castus Extract
Extraktet av munkpeppar (kyskhetsträd), i kombination med acetyltyrosin stimulerar och accelererar melaninsyntesen.

Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract
Ett extrakt som används för sina läkande, lugnande och antioxiderande egenskaper.

Water/Eau/Aqua
Avjoniserat vatten.

Wheat Germ Glycerides
Rik på E-vitamin och en kraftfull antioxidant som används som konsistensgivare och mjukgörare.

Xanthan Gum
Även kallat ”corn sugar gum” (majssockergummi). Används som ett förtjocknings-, emulgerings- och stabiliseringsmedel.

Zinc Oxide
Utvinns ur mineralet zinkblände som förekommer i kalksten och dolomit. Zink lugnar och dämpar problemhud. Ej vattenlösligt. I salvor används det som ett antiseptikum.

Zinc Stearate
Zinktvål (en blandning av zinksalter). Används ofta i kosmetika eftersom det förbättrar slutproduktens bindande egenskaper.

Zingiber Officinale (Ginger) Root Extract
Används för smaksättning.